Трикове за приготвяне на бебешка храна

приготвяне на бебешка храна

Трикове за приготвяне на бебешка храна

юни 21, 2016 Няма Коментари

Приготвяне на храната за бебета

  • Уред за готвене на пара – при готвенето с него се запазват най-добре хранителните вещества и е много лесен за употреба. При повечето модели има автоматично зададени програми за готвене на различни зеленчуци и меса. Цената на уреда за готвене на пара е приблизително 65 лв. и може да приготвяте храна за цялото семейство.

уред за готвене на пара

  • Варене – при варенето е хубаво да знаем приблизителното време за приготвяне на зеленчуците, за да не ги преварим и да запазим хранителните и полезни вещества. Ориентир, че зеленчукът е сварен, е когато той омекне. Заливайте зеленчуците с вода, колкото да ги покрие.
  • Печене – при този метод храната запазва хранителните свойства. Зеленчуците се пекът докато омекнат.

Съхранение на храната за бебето:

  • Формички за лед – в началото на захранването, бебетата изяждат от 1 до 3 лъжички от всяка нова храна. Количеството се увеличава постепенно, като в рамките на 10 дена се достига пълна порция. Формичките за лед са много практичен начин за съхранение на храната. След като сте сварили, примерно пюре от морков, го насипете във формичките за лед и изчакайте да се охлади до стайна температура. След това приберете формичката за лед в плик за съхранение на замразени храни и я поставете във фризера. Една стандартна формичка за лед е приблизително 30 гр. Съхранена по този начин, храната запазва хранителните си свойства около 8 седмици. Хубаво е да слагате етикет с дата върху замразената храна, за да знаете колко време е стояла във фризера и дали е годна за консумация. Никога не замразявайте повторно вече размразената храна!

формички за лед за съхранение на бебешка храна

  • Стерилизиция / Консервиране – този вариант също е много удачен, за да не готвите всеки ден. Подходящ е за съхранение на вече сготвени ястия от всякакъв вид. Бурканите трябва да са хубаво измити и капачките здрави, без ражда. При този метод се използва варене на бурканите, в които е насипана вече готовата храна. Бурканите се варят приблизително 30 минути, като след това отново се поставя етикет с дата и вида на храната. При отваряне на вече стерилизирания буркан трябва да се чуе специфичното пукване на капачката. Също така преди да отворите буркана проверете дали капачката е хлътнала навътре. Винаги опитвайте храната, преди да я сервирате на бебето, за да сте сигурни, че е годна за консумация. Този начин за съхранение използвам, когато искам да запазя храната не повече от 1 седмица, въпреки че може храната да е годна и по-дълго време.

Стерилизация на бебешка храна

Хигиена:

Хигиената е важен момент при приготвянето и съхранението на храната за бебетата. Използването на отделни прибори и съдове е препоръчително. Хубаво е да имате и отделна дъска за рязане на зеленчуците и месата. За измиването им може да използвате препарат за измиване на бебешки съдове. На пазара се предлагат доста марки, някои от които на много достъпна цена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *