Повече плодове докато сме бременни, по-умно дете!?

Повече плодове докато сме бременни, по-умно дете!?

октомври 23, 2016 Няма Коментари

Повече плодове докато сме бременни, по-умно дете!?

pregnant-775028_640

 

Възможно ли е, ако приемаме повече плодове докато сме бременни, да се сдобием с по-умна рожба? Точно с това се занимава сравнително ново проучване според, което ползите от приема на плодове, се проявява още при износването на бебето в майчината утроба. Консумацията на плодовете отдавна се свързва с редуцирането на риска от заболявания на сърцето и заплахата от удар. Но това проучване хвърля светлина върху ползите от яденето на плодове по време на бременност.

Резултатите от него ясно показват, че жените приемащи повече плодове докато износват детето си, имат деца показващи по-добри резултати в развитието си до една годинка. Проучването е направено от Канадската Здравна Организация по Развитие на Бебетата. В проекта са проследени над 688 деца и техните майки. Изследванията следят режима на прием, на плодове и количеството им от бременни жени и после развитието на бебетата им до период от една годишна възраст. Сравнението на резултатите с тези от изследването на други деца извън проекта, ясно показва по-бързо развитие на бебетата с майки приемащи повече плодове по време на бременността. Учените са идентифицирали тясна връзка, между познавателното развитие на бебетата и количеството плодове приети от майките им докато са били бременни.

Пиуш Мандхаим подема проекта с идеята да докаже, че плодовете имат отражение върху здравето още от утробата на майката. Той е професор в Университета по Медицина в Албърта. Канадецът отсява над 3500 файла с информация от личните дела на бебета и техните семейства. Фактори, като финансовото положения на семейството, образованието на родителите и гестационната фаза от развитието на детето са изместени от един единствен фактор – количествения прием на плодове по време на бременност. Труда на Мандхаим е публикуван в медицинския журнал „EbioMedicine“. Като използва традиционна скала за определяне на IQ – то, Манхаим открива различията в развитието на бебетата. Обикновено стандартното IQ на тази възраст е 100 и отклоненията се движат около 15. Две-трети от населението ще покажат резултати в рамките на 85 до 115. Манхаим доказва, че ако бременните жени изяждат 6 или 7 порции плод дневно или изпиват същото количество натурален плодов сок, то техните бебета ще покажат резултати на теста с шест до седем пункта по-високи. Всъщност, както по-дългото стоене и развиване на бебето в майчината утроба е полезно, така и изяждането на една порция плод повече дневно е равносилно на това. Ако говорим в данни порция повече плодове на ден докато сте бременни е равна на раждането със седмица по-късно и придружаващото я развитие.

По проекта Манхаим работи с Франсоа Болдик, който е професор по Педиатрична Неврология. Той специализира в изучаването на генетичните прилики, при хората и плодовите мухи. И двамата учени смятат, че комбинирането на пре-клинични модели и епимидиологични анализи, ще доведе до полезни изводи за в бъдеще в медицината. Интересно, е че плодовите мухи имат 85% съвпадение на гените свързани с мозъчната функция при хората. Така изучаването на генетиката, на запаметяването става по-достижима. Експеримент при плодовите мухи показва, че приема на повече плодове, усилва запаметяващите им способности, както става и при бебетата, чиито майки са приемали повече плодове. Въпреки резултатите от проучването, Манхаим съветва да се внимава с прекомерното ядене на повече плодове по време на бременност! Голямата доза плодова захар, би могла да доведе до усложнения от рода на гестационен диабет и високо тегло при раждането на бебето. Няма доказателства за това, но е добре да се приемат оптималните дози препоръчани от лекарите.

Примерен Дневен Прием на Плодове за Бременни

Както споменахме по-горе порциите плод за деня, при бременност трябва да са от 6 до 7. Една порция се равнява на половин чаша плод или една бройка от плодове, като ябълка, банан или няколко кивита, резен диня или пъпеш.

Дневен Порцион

Закуска 8 Часа : Купичка малини, плодова салата, 1 банан или 2-3 ягоди;

10 Часа : 1 ябълка, резен диня или пъпеш;

Обяд 12 Часа : Купичка боровинки, 1 портокал или 2 кивита;

14 Часа : Чаша плодов натурален сок или резен Папая;

16 Часа : Купа плодова салата, 2-3 сини сливи или няколко кайсии;

18 Часа : 1 праскова, 2 мандарини или 2-3 свежи фурми;

Вечеря 20 Часа : Резен диня или 1 портокал;

 

Повече плодове, по-умно дете е доказан факт, но внимавайте! Следете строго теглото си и това на вашето бебе в утробата ви. Консултирайте се редовно с вашия лекар, за приема си на плодове и винаги съобразявайте храненето си със здравословното си състояние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *