Контрол на теглото по време на Бременността!

Контрол на теглото по време на Бременността!

октомври 23, 2016 Няма Коментари

Контрол на теглото по време на Бременността!

pregnant-775028_640

 

Контрол на теглото по време на бременност е, както здравословен, така и естетически проблем за една бременна жена. Наддаването на килограми е нормално, когато сме бременни, но следенето на теглото и неговата регулация е важно за майката и за нероденото й бебе! Много бременни смятат, че по време на бременността е нормално да напълнеят и са прави, но погрешно е схващането им, че е добре и трябва да си позволяват вредни храни. Разбира се за специални поводи може да си позволите, да се поглезите, но израза „да ядете за двама“, съвсем не означава, да ядете два пъти повече количество храна. Истина е, че здравословната диета е важна през целия ни живот, но по време на бременност тя е от изключително значение за контрол на теглото. Ако сте човек, който спазва добре балансирана диета, преди да забременеете, то по време на бременността промените няма да са драстични за вас. Единствено трябва да се фокусирате върху пригаждането на диетата, с цел набавяне на всички необходими хранителни вещества, които ще допринесат за здравословното развитие и растеж на бебето ви. Правилното хранене ще ви донесе и всички онези ползи на здравословното наддаване на тегло през бременността. Ето и съвети, как да контролирате теглото си!

Да Ядете за Двама?

Когато сме бременни наистина се храним за двама. Да, трябва да ядете малко повече, но колко повече е твърде много? Отговорът на този въпрос зависи от възрастта на бременната и теглото й, преди да забременее. Ако забременеете и теглото ви е в рамките на нормалните граници, то може да очаквате, да качите не повече от 11.5 до 13.5 килограма. Това може и да ви звучи много, но не е . Вие приемате около 300 калории повече от стандартните до момента. Здравословна закуска, като малка купа с пълнозърнести мюсли, мляко и плодове се равнява на това количество калории. Бременни, които следват тези мерки, би следвало да наддадат около 1.800 до 2.700 килограма, през първия триместър и около 450 грама на седмица, през втория и третия триместри. Ако обаче забременеете, когато теглото ви е наднормено или под нормата, то имате различни цели за наддаване на тегло, които да следвате. По-слабите майки, би трябвало да наддадат през бременността си от 13 до 18 килограма. Бъдещите майки с наднормено тегло трябва да качат не повече от 6.800 до 11 килограма по време на бременността. Жените, които наддадат повече от препоръчаното тегло, могат да развият редица здравословни проблеми през бременността. Някой от тях са болки в гърба, разширени вени, високо кръвно налягане и гестационен диабет. Много е вероятно наднорменото наддаване на килограми да доведе до по-трудно раждане и прибягване към цезарово сечение. От друга страна пък жените с тегло под нормата могат да родят преждевременно. Заключението е – контрол на теглото и наддаване на препоръчаното количество килограми е най-здравословно за една бременна!

Най-добрата Диета за едно бебе!

За оптимална диета по време на бременност е добре да ядете препоръчителното количество от всяка, от 5-те хранителни групи в хранителната пирамида. Така и вие и бебето ви ще получите необходимите хранителни вещества, от които се нуждаете. Но увеличения брой на дневните порции, нека не ви въодушевява. Нека уточним, колко е точно една порция! Например порцията ви от зърнени храни е една палачинка, не по-голяма от размерите на компакт диск, а не 3 големи палачинки, обилно намазани със сладко. Независимо дали изяждате 3 по-големи порции дневно или 6 по-малки, важното е да ядете последователно. Вероятно ще се чувствате по-добре ядейки по-малки порции, защото в късния етап на бременността, бебето притиска доста стомаха ви. Ето, как диетата ви се разделя:

Зърнени храни – 6 до 11 порции дневно! Тази група храни ви доставя карбохидрати. Те са основния източник на енергия, за тялото ви. Заложете на пълнозърнестите храни, те ви набавят фибри и облекчават киселините в стомаха. Една порция зърнени храни е приблизително, една филия хляб, една чаша сготвен ориз, мюсли или спагети.;

Плодове – 4 до 7 порции дневно и Зеленчуци – 4 до 6 порции дневно. Тези две групи храни са пълни с витамини, минерали, фибри и полезни хранителни вещества. Хранейки се със зеленчуци и плодове, вие по-лесно усвоявате желязото в организма си и помагате на бебето си да си изгради тъкани. Порция зеленчуци може да съдържа чаша сурови или сготвени зеленчуци. Порция плод може да е един средно голям плод, една чаша нарязани плодове или чаша натурален плодов сок. За контрол на теглото и добро количество на витамин Ц, бъдещите майки трябва да ядат поне една порция дневно, цитруси или домати.

Протеини – 2 до 3 порции на ден. Тази група вещества се съдържа в храни, като месо, риба, бобови култури и е определяща за правилния растеж на тъканите, на бебето ви. Около 56 до 85 грама сготвено месо или риба е определено, като една порция протеини. Едно яйце, две лъжици фъстъчено масло или 1/3 чаша ядки може също да се равни на 28 грама месо. Ако случайно сте вегетарианка, то набавяйте си необходимото количество протеини, чрез яйцата, тофуто и други соеви продукти, като соево мляко или бургери. Друг източник за вас на протеини е сухия боб или зеления фасул.

Млечни продукти – 3 до 4 порции дневно. Това количество млечни продукти, осигурява на бебето ви и вас здрави кости и зъби. Дневното количество калций по време на бременността трябва да е 1000 милиграма. Тези порции, би трябвало да ви го набавят. Порция млечни продукти се равнява на чаша мляко прясно или кисело, две до три кубчета кашкавал или няколко кубчета сирене. Избягвайте обаче меките сирена, като Бри, Рокфор, Камембер и Фета. Те са източник на листериоза, това е бактерия на хранително отравяне. Много е опасно по време на бременността!

Мазнини – за контрол на теглото докато сте бременни, а и през другото време, използвайте ги пестеливо. Не става въпрос за здравословните мазнини, като тези в рибата и зехтина. Внимавайте за мазнините съдържащи се в маслото, маслото и пълномаслените млечни продукти. За контрол на теглото и нормалното наддаване по време на бременност, мазнините трябва да са 30% от дневният ви прием на калории. Не ги избягвайте те ви дават енергия и помагат на организма ви да усвоява важни витамини.

Прием на Витамини?

Добре балансираната диета може да ви набави почти всички необходими хранителни вещества и да ви помогне за контрол на теглото, но количествата желязо и фолиева киселина не може да ви набави.

Фолиева Киселина – тя е важна за предотвратяването на рисковете от родилни дефекти на гръбначния мозък. Също така бързото и правилно развитие на бебето ви по време на бременността, зависи от нея. Дори Шведско изследване от 2002 година доказва, че фолиевата киселина предпазва от ранен аборт. Освен предписаните от доктора ви мултивитамини, може да си набавите фолиева киселина и чрез обогатените зърнени храни, зелените салати и цитрусите.

Желязо – този жизненоважен минерал ви е нужен в двоен размер по време на бременността. От 15 до 30 милиграма дневно ви предпазват от анемия. Освен контрол на теглото, контрол на желязото е нужен. През 2-я и 3-я триместър е необходимо да приемате най-малко 30 милиграма желязо дневно. Тогава бебето ви расте бързо, както и обема на кръвта в кръво обръщението на майката. Бебето също складира желязо, за да го използва през първите си месеци след раждането.

Сега след, като знаете как да упражнявате контрол на теглото по време на бременност, спазвайте здравословна диета и се радвайте на едни от най-хубавите месеци в живота си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *