Как да укрепим имунитета на детето за зимата?

Как да укрепим имунитета на детето за зимата?

август 29, 2016 Няма Коментари

Как да укрепим имунитета на детето за Зимата?

 

Вече е краят на Август и след всички Летни вируси ни се иска да укрепим имунитета на детето за предстоящият Зимен сезон. Въпреки, че универсална рецепта за това няма и укрепването е комплекс от физическа и психическа активност, здравословна и пълноценна диета и оптимално количество сън, ни се иска да намерим универсално лекарство, било то билково или не, с което да приключим въпроса! Да, иска ни се, но не става така. Детския имунитет е крехък, недоразвит и неукрепнал. Именно и затова то е по-податливо на настинки, инфекции и заболявания през първите до 7-8 години от живота си. Някои деца боледуват доста и след тази си възраст! Като цяло погрешно е схващането, че имунитета на детето трябва да започне да се укрепва в края на есента, когато всички вируси и настинки са в своя пик. Укрепването е, ако бъдем точни целогодишно и може да се засилят мерките, предприети за това в края на Летния сезон. Така детето няма да спре да се разболява разбира се, но ще преодолява по-лесно вирусите и настинките, без усложнения и последствия за в бъдеще. И така нека разгледаме детския имунитет „от-до“, за да го разгадаем.

Детската Имунна Система

За да, разберем нещо и да контролираме максимално процесите протичащи в него е нужно да разберем, как функционира. Първо много е важно да се запомни, детето има нужда от време, за да узрее и заякне имунната му система. Ефекта от укрепването на имунитета на детето няма да е, нито мигновен, нито веднага ще си проличи. Като цяло имунната система на всяко живо същество, по точно бозайник, включва много органи и клетки в организма. Едва ли знаете, че костния мозък, макрофагите, далака, сливиците и Т – лимфоцитите са определящи за един силен имунитет. По физически и химичен път пък лигавиците в организма и белият дроб, създават бариера за вирусите и бактериите. Тоест от казаното до тук, ние се стремим да укрепим цялостно организма на детето, а не само неговият имунитет, защото той не е понятие съществуващо само за себе си. Както споменахме в началото на статията направленията, в които трябва да работим за силен имунитет са: добри и здравословни хранителни навици; добро психично здраве и добър сън; прием на витамини, минерали и полезни хранителни добавки; физическа активност. Най-голям дял в укрепването на имунитета у децата заема здравословното хранене. Това е така по простичката причина, че над 70% от имунните клетки се намират в стомаха! Важно за една здравословна диета укрепваща имунитета, не само при децата е наличието на пробиотици в нея. Пробиотиците са отговорни за добрата микрофлора на стомашно-чревния тракт, участват във формирането на активните биологични вещества, част от които са и имунитет образуващи и спомагат цялостното здравословно развитие на организма. Е, няма как да квасим мляко, като едно време, но и в супермаркетите се намират качествени млечни продукти. Сега след, като знаем основите на имунитета на детето, нека преминем към профилактиката!

Начини за укрепване на имунитета

Здравословна диета – тук няма спор, че присъствието на всички необходими за изграждането на един невръстен детски организъм хранителни вещества, трябва да присъстват в ежедневното му меню. Това включва доза плодове и зеленчуци, пълнозърнести продукти за предпочитане, пред обработените зърнени храни, здравословни меса, като телешко, пилешко, риба поне веднъж седмично и то морска и полезните въглехидрати и мазнини. Така, може би това не ви говори много, но нека кажем, че яденето всеки ден на пица или паста, на хот-дог или торта не е полезно, никак даже. Разнообразна, богата на хранителни вещества диета е правилния избор, които всеки родител прави за детето си още от захранването му в ранна детска възраст. Не си позволяваме да даваме менюта или грамажи на порции, такива има много, но нека менюто на детето ви ежедневно да включва споменатите групи храни и то ще се храни полезно. Наред със здравословната диета, приема на много ВОДА е задължителен. Водата изчиства отровите от организма и го хидратира!

Добър сън и добро психично здраве – сънят е едно от важните неща за едно дете, а и не само. Не случайно знаем, че спейки бебето расте, така и спейки детето укрепва имунитета си! При нарушен и недостатъчен сън клетките, отговорни за силен имунитет намаляват и така имунитета на детето отслабва. Колко сън е нужно на едно дете? Новороденото трябва да спи поне 18 часа дневно, малките деца до 5-6 години трябва да спят 12 до 13 часа на ден, а децата над 6 години трябва да спят поне по 10 часа дневно. Ако детето ви спи добре, то и имунитета му е по-силен! Относно психичното здраве, може да се каже, че стресът е враг номер едно на децата. Заобикалящите ги проблеми в училище, в детската градина, в семейството и с приятелите, бутат имунитета на децата. Основна задача на родителя е да научи детето си, да приема проблемите спокойно и уравновесено. Няма неразрешими проблеми, нека детето ви разчита на вас и подкрепата ви. Търсене на положителното във всяка ситуация и поуките от създалите се обстоятелства са двата незаменими урока за детето ви. Те ще го изградят, като силен и уравновесен възрастен и ще има по-добър имунитет срещу болестите разбира се. И нещо друго нагласата на психиката към болестта е ключ към преборването й. Ако вие сте родител ,които изпада в истерия само от едно кихане или температура, то и детето ви ще е такова. Затова реагирайте спокойно на симптомите на болестта, така ще направи и детето ви.

Физическа активност – този фактор за укрепване на имунитета на детето е често пъти пренебрегван. Създаването на активни физически навици, още в ранна детска възраст, укрепват имунната система неимоверно. Плуването е един от спортовете, които са изключително полезни. Ако детето ви практикува плуване поне 2 пъти в седмицата, то несъмнено ще укрепи имунитета си система. Дишането, перисталтиката, мускулните групи, всичко това е активизирано и подобрено. За децата ученици, прекарващи голям дял от деня си на чина, плуването е идеална опция за физическа дейност. Ако детето има страх от водата, то танците, тениса, футбола, баскетбола или волейбола, или въобще всеки физически спорт са идеални да укрепи имунитета си. Ако оставите малчугана да виси пред компютъра, таблета или телевизора с часове, то имунитета му няма да е много голям!

Прием на добавки

Стимулацията на имунитета на детето се прави в комбинация с добавки на витамини и минерали. Децата имат нужда от по-голямо количество, от тези вещества, защото в процеса на растежа им ги изразходват постоянно. Допускането на Авитаминоза е лошо и за детето, и за имунитета му. Едни от най-важните за децата витамини са: B5,C,E,D,F,A и P. През Есента е добре детето ви да приема повече цитруси и добавки на витамин C и A. Витамин C спомага синтеза на имунни клетки, а витамин A и каротинът засилват имунитета срещу антителата в организма. През Есента е добре да се хапват повече домати, тиква, моркови и червени чушки от зеленчуците или да се приемат добавки с витамин A!

Имунитета на детето се укрепва още от предпазване от пасивно пушене, предпазване от антибиотици, за щяло или нещяло, предпазване от заразяване, използване на имунни-стимулатори от природата, като ехинацея, котешки нокът, черен бъз, бета глюкани и други.

Храни засилващи имунитета на детето

Ябълки – съдържат антиоксиданти и имат противовъзпалителни свойства;

Брюкселско зеле – богато на витамини C и K, флавоноиди и манган. Мощен антиоксидант и антибактериален агент;

Червено Цвекло – мангана в него подпомага продукцията на бели кръвни тела, а витамин C засилва синтеза на имунни клетки;

Чесън – алил-метил-сулфита в чесъна го прави мощен природен антибиотик. Той не само подсилва имунната система, но и помага за лечението на грип и настинка;

Кисело Мляко – пробиотиците в него са сигурен сътрудник, за здрав имунитет;

Бяла Ряпа – този Есенен зеленчук е богат на фибри, минерали, антиоксиданти и витамини. Предпазва тялото от свободните радикали и съдържа хидроксиканелена киселина;

Боровинки – мощен антиоксидант, повишават имунитета и функциите на мозъка;

Тиква – наред с морковите и райската ябълка, тиквата е изключително богата на бета-каротин и витамин А, които повишават имунитета;

Сьомга и Пиле – сьомгата, както скумрията и пъстървата е богата на Омега–3 мастни киселини и селен. Това прави организма ни устойчив към вируси и настинки, предпазва ни и от алергии, които са източник за падане на имунитета. Пилешкото и заешкото са изключително богати на протеини. От протеините се произвеждат аминокиселини, а от тях бели кръвни клетки, отговорни за силния имунитет;

Бадеми – богати са на селен, полезни мазнини и витамин Е;

Е, имунитета на детето се изгражда и укрепва не за ден или два, а с раждането му и през целия му живот. Създайте добри навици сега, за да създадете един здрав, щастлив и отворен към света възрастен, за в Бъдеще!

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *